Heeft jouw motorhome de correcte bandenspanning?

bandenspanning motorhome

Met de zomer in aantocht is het tijd om jouw motorhome in orde te brengen. Zo is het checken van de bandenspanning enorm belangrijk voor de veiligheid van jullie reis. Er zijn namelijk veel nadelen aan verbonden. Ik som hieronder de belangrijkste voor jullie op. Maar eerst, wat is bandenspanning nu juist?

Wat is bandenspanning?

Bandenspanning wordt uitgelegd als de atmosferische druk in de band en wordt meestal uitgedrukt in kilopascal (kPa). Rubber, de grondstof waarvan je banden zijn gemaakt, is een doorlaatbaar materiaal. Door de overdruk in de band bestaat de kans dat de band langzaam begint leeg te lopen.

De verschillende nadelen

De bandenspanning kan zowel te hoog, als te laag zijn. Bij een te lage bandenspanning ondervindt de band slijtage aan de zijkanten van de band. Bij een te hoge bandenspanning bevindt deze slijtage zich voornamelijk in het midden van de band. Ook kan door een verkeerde bandenspanning het verbruik van brandstof hoog oplopen en is de kans op een klapband veel groter. Minder grip op de weg is ook een gevolg van een verkeerde bandenspanning. Je hebt een langere remweg nodig en de kans op slipkans verhoogt.

Hoe meet/controleer je de bandenspanning?

Bij een motorhome hangt alles af van de belasting van de as. Het afzonderlijk wegen van iedere as in belaste toestand, is de beste manier om de juiste bandenspanning te kunnen bepalen. Rekening houden met de snelheid en het draagvermogen is ook belangrijk.

Wil je de bandenspanning van jouw motorhome controleren? Check dan bij voorkeur wanneer de banden koud zijn. De banden zijn 'koud' wanneer je maximaal 5 kilometer hebt gereden. Liever dat ik ze nakijk? Kom dan zeker langs tijdens de openingsuren of maak een afspraak via 0471 95 04 43.

Pas op voor nepkopers van campers

04 januari 2019

Het blijft oppassen met het particulier te koop aanbieden van een camper: gerede kans dat zich een koper meldt, die zonder al te veel omhaal de vraagprijs wil betalen.

Hij is op dit moment niet in het land, maar wil wel vast betalen en dan de camper later ophalen. Uiteraard heeft hij daar wel wat bankgegevens voor nodig, logisch toch?

Lees verder

Wase Motorhomes • erwin@wasemotorhomes.be • 0471 95 04 43 • BE 0792.963.993
Copyright © 2023 Wase Motorhomes. Alle rechten voorbehouden.
Webontwikkeling door CinDesign